Weather

Yıllık Görünüm

Beni Haberdar Et!

Pic of Day

Announces

Yazarlar

Fazıl SAY'ın Türkan SAYLAN ile anısı

Editör

17-04-2009

Türkân Saylan ile 1995 yılının Mart ayında tanıştım.O yıl Ocak ayında New York'ta finali olan Young Concert Artists (Genç konser sanatçıları) yarışmasının birincisi olmuştum.Ve akabindeki ilk Türkiye konserimi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği düzenlemişti. Konser, bugünkü evime 100 metre uzaklıktaki İTÜ Maçka Maden Fakültesi salonundaydı... Türkân Hanım , konserden önceki provanın tamamını dinlemişti. Konserin başlamasına 30 dakika kala ,çok kocaman bir Türk bayrağı (10x10 metre kadar bir bayraktı sanırım) sahnenin arkasına asılmaktaydı. Türkân Hanım yanıma yaklaştı ve hayatım boyunca hiç unutamıyacağım bir konuşma geçti aramızda:
 
Türkân Hanım ; 
" Hayatında nice nice konser salonlarını dolduracaksın, seni provada dinledim.Bundan eminim... Bak evlat, biz ÇYDD olarak eğitime katkı sağlayan faaliyetler yapmaktayız. Lütfen bizi unutma.Arada sırada ait olduğun memleketinde yoksul çocukların okula gitmesini sağlayacak faaliyetler de yapmalısın. Bunu illâki ÇYDD aracılığı ile yapmana da gerek yok.Ama yap bunu Fazıl.  Memleketini, geldiğin toprakları unutma hiç.Şu arkandaki kocaman bayrak dünyadaki çoğu salonda, kültür merkezinde olmayacak.Sen oraları müziğinle, müziğe olan inancınla dolduracaksın.Sesinle,memleketinden esinlendiğin eserlerinle doldur o salonları, göster o insanlara çağdaş Türkiye'nin yüzünü evlat.Sana New York da sahip çıkacaktır , Paris de, Tokyo da... Ama burada da biz naçizane ÇYDD olarak elimizden geleni yapacağız.Bugün bu bayrak sana, senin hocalarını, hocalarını yetiştiren kurumlarımızı, bu kurumları en zor şartlarda kuran Atatürk'ü hatırlatmak için konuldu. 
Sadece sen ve senin yüreğin arasında bu bayrak.Aydınlık nice gençlerin geleceği için.Karanlıklara karşı eğitim seferberliğini başlatan Atatürk anısına.Gösteriş için değil.Hadi, şimdi lâyık ol her şeye. İyi konserler"
 
Büyük insandır Türkân Hanım... Biraz önce internetten (şu an Tokyo'dayım) gazeteleri okuyunca dona kaldım... 
Ergenekon ... Türkân Saylan??? 
Fena halde donakaldım... Hatta üşüdüm... 
Lâik bir ülkenin aydınlık gençliği için hayatı boyunca çalışmış bir Türkân Saylan'ın evi aranıyor... Niye??? 
Memleketini sevdiği için mi??? Aydın bir insan olduğu için mi??? Gençleri okutmak onlara iyi bir gelecek sağlamaya çalıştığı için mi?? 
Bütün bunları cemaatler dergâhlar olmadan yapmaya çalıştığı için mi???Ergenekon kapsamında... Hem de kadıncağız çok ağır bir tedavi görürken...
İçgüdüsel olarak öfkeleniyorum.
İçgüdüsel olarak kızıyorum.
İçgüdüsel olarak ayağa fırlıyorum...
 
Fazıl SAY


Write Comment


E-Mail :


Will be hidden

Name :


Shown together with your comment

Submit Comment

Available Comments